Crotonul

Simina

Active Member
mflorian
Trimis: Mar 26 Iul 2005 4:18 pm
1. ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze, conform indicatiilor de pe flacon
2. insecticidele se folosesc doar cind apar daunatorii. Preventiv este riscant, datorita acumularii in exces in sol.
3. vara, umiditatea este deobicei ridicata, iarna este problema cu aerul uscat. Este recomandabil sa ai un higrometru dupa care sa te orientezi.
 

Simina

Active Member
Kati
Trimis: Mie 19 Oct 2005 5:57 pm

Daca ai reusit sa-l tii in viata pana acum este foarte bine. Eu am un Croton de 7 ani, o sa adaug o poza peste putin timp ca s-o poti vedea. S-a facut imens, nu i-au cazut frunzele, este foarte des. Are 126 cm inaltime, si vreo 70 cm latime. Pana cand era mai mic si il puteam misca usor, ii faceam dus in fiecare saptamana. Se pune ghiveciul intr-o punga, punga o strangi la baza plantei, ca pamantul sa ramana in ghiveci in timpul dusului. Totdeauna folosesti apa calduta, niciodata rece! Pe urma il lasi sa se usuce undeva unde nu este curent. Este foarte important sa nu tii planta in curent sau in frig. Minim 20 grade tot timpul anului.
Daca apar daunatori - in general paianjenii rosii, nu stiu o alta denumire a lor, cumperi Mospilan si il pufai pe planta. Mospilanul diluat il pui intr-o sticla goala de spalat geamuri - mare grija: inainte trebuie foarte bine curatata, sa nu ramana nici urma de solutie de curatat in sticla - si pulverizezi toate planta. Dai pe frunze pe fata si mai ales pe dosul lor, caci acolo se ascund micile bestii. Faci asta de 2 ori pe saptamana timp de 1 luna. A! Si pulverizezi si suprafata solului, si ai grija ca planta sa nu fie aproape de celelalte, fiindca le umple si pe ele de painajeni.
Cand se face mare, nu mai este nevoie de dus, fiindca frunzele fiind asa de aproape una de cealalta, au destula umiditate imprejur.
Intotdeauna sa uzi planta cu apa calduta, statuta.
 

Simina

Active Member
Masterwind
Trimis: Mie 19 Oct 2005 6:58 pm

Super concis Kati ... ai prins esentialul in cateva randuri .. eu de regula nu prea reusesc . Am o mica adugare de facut totusi .... Mospilanul e insecticid .. si nu afecateaza acarienii .. pentru asta se poate folosi un acaricid .. Mitac de exemplu. Iar ce vezi de regula pe sub frunzele de croton nu sunt paianjeni rosii .. ci galbeni .. Fam Tarsonemidae .. nu Tetranychidae. Diferentza asta e importanta pentru ca unele acaricide nu combat decat Tetranychidele.
 

Simina

Active Member
Masterwind Trimis: Vin 21 Oct 2005 9:06 pm

Exista o diferentza esentiala intre insecte si acarieni. Sunt grupe complet diferite de animale .. au metabolism .. fiziologie si aspect diferit. Insectele si acarienii se combat cu substante complet diferite. Asta e motivul pt care zic eu ca acarienii nu aveau cum sa dispara de la mospilan.
 

Simina

Active Member
22.10.2005

Kati a spus:
mflorian a spus:
Poti sa le faci o poza? Seamana cu vreo poza de la rubrica "Boli si daunatori" ?
Nu pot sa le fac poza, fiindca nu mai exista pe croton de vreo 4 ani.... :p , de fapt pe nici o planta de-a mea nu-si mai pune piciorul vreun daunator... Sa incerce numai! :twisted:
100% am vorbit despre Tetranychus urticae, care poate sa fie de mai multe culori. De la verde si galben la rosu inchis. M-am uitat in diferite carti, si asa scrie pretutindeni, si la cactusi, si la plante de apartament.
Si crede-ma ca numai prin spalarea plantei cu apa nu as fi reusit sa-i omor pe toti, mai ales larvele, care ies intotdeuna mai tarziu, de asta trebuie pulverizata planta 2-3 saptamani la rand.
Si mai trebuie sa adaug ca, atunci cand pe frunzele crotonului au aparut niste puncte micute, deja mi-am dat seama ca are daunatori, dar in nici un caz frunzele nu aratau in halul cum arata poza de la "Boli si daunatori" de pe forum. Si asta fiindca imi inspectez plantele foarte des. :D
Oare Mospilanul chiar sa nu fi ajutat deloc? Am pulverizat si cactusii mici candva, cand au aparut pe ei paianjenii, si am reusit sa-i scap.
De asta nu reusesti sa ma convingi ca Mospilanul nu este bun contra acarienilor. :)
Am incercat inainte si cu Decis, dar a fost o frectie la picior de lemn... si cu altceva de a carui denumire nu-mi mai amintesc, dar n-au ajutat.
 

Simina

Active Member
Kati
Trimis: Lun 26 Iun 2006 4:21 pm
Crotonul trebuie tinut la lumina puternica dar nu soare direct - cel putin nu timp indelungat, daca doresti ca frunzele sa se coloreze frumos. Nu e voie sa-l tii in curent deloc, temperatura trebuie sa fie aproape constanta tot timpul anului. Spun aproape fiindca iarna rezista si la 17-18 grade, dar mai bine tine-l la 20 grade pana te obisnuiesti cu el, si el cu tine De fapt cu camera ta.
S-o uzi doar cand pamantul de la suprafata este aproape uscat, si ai sa vezi ca n-o sa-i mai cada frunzele. A, si inca ceva, nu-l muta de colo - colo, ca nu ii place acest lucru. Cateodata sa te mai uiti pe spatele frunzelor sa nu aiba "vizitatori" nedoriti, poate fi si acesta un motiv pentru care ii cad frunzele. Succes!

Ruxitzika, din cand in cand poti sa-i pufai frunzele cu apa, mai ales iarna. Daca nu vrei sa ramana urme urate de la apa, pufaie doar spatele frunzelor.
Crotonul nu este atat de pretentios incat se scrie in cele mai multe carti. Este adevarat insa, ca trebuie sa ai putina experienta in ale plantelor sa-i poti oferi tot ce-si doreste ca sa creasca frumos, dar totul se invata repede!
Iarna nu are voie sa stea in frig, atunci intr-adevar ii cad frunzele.
 

IoanaM

Member
1. Daca planta este relativ mica, pamantul se schimba in fiecare an, primavara. Se inlocuieste ghiveciul cu unul mai mare, si se completeaza roata - roata, cu pamant. Daca planta e maricica, se schimba doar pamantul de la suprafata.
2. Pozitia balconului tau este ok, poti sa muti linistit ghiveciul pe balcon.
3. Poti pulveriza linistit cu apa, dar sa fii atent la razele soarelui - dupa orele 10 - 11 sunt foarte puternice, iar daca frunzele sunt ude, se pot arde (picaturile de apa sunt ca niste mici "lupe" ).
 

Kati

Active Member
Marean, da floarea crotonului nu are un miros placut. O sa vezi tu... :rofl:
Si iarasi da, are flori de sexe diferite (cel putin eu asa cred), care arata unul intr-un fel, iar altul in alt fel. Daca gresesc sa ma corecteze cineva care se pricepe mai bine la astfel de lucruri :oops: . Cert este ca la mine unul inflorea mai devreme iar celalalt aparea peste 1-2 saptamani, si nu avea flori ci arata destul de ciudat. Inca ceva interesant: tija cu flori aparea mai des, decat cealalta "chestie".
 

simonag

Member
Ella, le trebuie muuuulta lumina ca sa-si mentina culorile; in lipsa ei frunzele noi nu se vor mai colora in galben si rosu.
 

Kati

Active Member
Eu nu l-as scoate, mai ales atat de devreme. Cat timp am avut crotonul totdeauna l-am tinut in casa, niciodata afara. Dar am citit pe aici pe undeva ca sunt gradinari care il scot afara.
 

carmenn

Member
As fi vrut sa-l scot afara, se simte stingher asa, singur. Restul toti au iesit la soarele de primavara si la adierea vantului... :)
 

Leanna

Member
Crotonul meu creste in inaltime, dar as dori sa fie mai ramificat. Tundeti crotonii? :?
Ma gindesc de ceva vreme...sa-l tund sau nu...sau se va ramifica singur daca va dori :roll: Cumnata are un ficus din ala cu frunze maaari, ii taiase virful sa se ramifice,dar nu a avut efect. :) Ficusul s-a dovedit a fi incapatinat, creste in continuare...luuung :)


Apropo..mai are un fel de praf alb pe partea dorsala a frunzei. De crescut creste, doar ca-mi pare ciudat. Fenomenul l-am observat si la crotonul cumnatei. Il stropisem cu insecticid, spalasem frunzele, dar oricum apare. Nu am observat prafu la celelate plante. O fi ceva normal pentru croton? :?
 

marean

Active Member
Trebuie tuns,al meu si-a pierdut varful accidental :oops: ,si apoi a facut vreo 3 lastari frumosi .
Al meu nu are niciun praf pe frunze,are doar paienjeni rosii (il adora) :x !
 

Leanna

Member
:D Nu stiu daca sunt paianeji rosii, se vede doar praful alb..nici urma de pinza, nu pare afectat :D De tuns l-am tuns :) Virful l-am pus in apa deocamdata. Cum inradacineaza mai rapid? In apa sau in pamint?
Daca ceva il voi sadi deja miine :)
 

Fleur

Active Member
Eu mi-am cumparat de curand un croton, deci n-am experienta in ingrijirea lui, dar nu mi se pare normal praful alb de pe spatele frunzelor si cred ca este mai degraba o boala. Incearca si o stropire cu Topsin care este un fungicid cu spectru destul de larg.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
Leanna cred ca sunt paduchi lanosi. Chestia aia alba e mai degraba ca o lana fina decat ca un praf. Apare mai ales la axila frunzei. Am patit si eu tot asa cu Crotonul meu, demult de tot cand inca nu stiam ce sa-i fac.
 

Leanna

Member
Nuuu Cornelia..nu sunt linosii...voi face o poza miine...

Linosii atacasera gutuiul intr-un an...si un mar....din gradina...Bine c-am scapat :whew:


Oricum fac poza si arat expertilor :)
 
Sus