Cresteri ciudate si aberatii la suculente

andre

Member
Am transplantat astazi Senecio stapeliformis pentru ca se rupsese ghiveciul si era demult in acelasi pamant. Si iata ce am descoperitla radacina :roll:
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_interesante
Stiam ca la Notocactusi puii cresc subteran, dar m-a mirat sa vad si la asta.
Am separat butasii crescuti sub pamant, sa vedem ce iese din ei!
 

magda

Active Member
Moderator
am patit si eu asa cu o specie de peperomia si cu o feriga. Nu stiam ca poate apare acest fenomen si la suculente. Sa ne tii la curent cu evolutia, te rog.
 

Geo

Member
andre foloseste ghivece transparente si vei obtine si o cultura in substrat......waw ! sa vezi productie ! :eek:
 

daisy111

Active Member
Mie mi s-a intamplat sa iasa pur si simplu prin gauri la o kohlerie,asa ca nimic nu ma mai mira,orice e posibil. :D
 

andre

Member
Nu sunt bune ghivecele transparente sau, mai bine zis, paharele de unica folosinta. Favorizeaza aparitia muschiului pe pereti si a unor alge care nu trebuie sa fie acolo.
Nici chiar ghivecele din comert, si ma refer la cele patrate negre sau maro, nu sunt complet opace, dar aparitia algelor e putin mai redusa.
Si interesul meu nu este ca sa obtin multi butasi subterani care se vor adapta mai greu la lumina, ci ca planta sa fie sanatoasa.
 

Geo

Member
Tocmai pentru asta ti-am recomandat acest tip de ghivece. Sunt pasionat de alge. hrana cel mai usor de procurat. :rofl: . Succes !! :wink:
 

gino

Member
In general astfel de ciudatenii apar la mai multe plante. Motivul principal fiind marimea inadecvata a ghiveciului in raport cu marimea radacinii plantei respective. Dar sunt si destule plante care indiferent de marimea ghivecelor, produc stoloni subterani. Este cazul la Echinocereus stoloniferus, majoritatea Agavelor, unele Aloe, unele Haworthii, sau unele Asclepiade. Cele mai cunoscute fiind Carallumele, care produc stoloni subterani indiferent de marimea ghiveciului.
Un caz interesant si aparte il reprezinta Stultitia hardy, care produce constant stoloni subterani dar care nu se multumeste cu atat. Unii dintre lastarii care apar de la baza si care sunt la nivelul solului, dupa o crestere de cativa centimetrii, se inclina si se infig cu varfurile in pamant, iar unii dintre ei se si inradacineaza in acest fel.
In aceste situatii ciudate, par sa fie si unele ...explicatii.
Stolonii care nu vor sa iasa la suprafata solului, par sa fie ...rezerve de hrana pentru planta care este pregatita astfel pentru o perioada mai secetoasa, iar in cazul Stultitiei hardy, un mod de inmultire si de migrare.
Despre modul cum migreaza unele Asclepiade, promit sa scriu cat de curand...
 

andre

Member
Si vroiam sa va mai arat ceva, dar nu e vorba de vreo crestere ciudata, e doar un fenomen care are loc uneori, pe timp de vara.
E vorba de craparea unor plante care au fost udate prea mult. La mine cresc in aer liber, iar acum ceva timp a fost o saptamana in care a plouat in fiecare zi. Chiar spuneam ciuva ca mie mie nu mi s-a intamplat, dar iata!
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... CKHLNBAJLX
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... HDWPGBVUNI
La Notocactus, in dreptul crapaturii a aparut un pui care va acoperi poate cu timpul crapatura.
Poate o sa ne spuna si Gino, ca prima data am auzit ca se intamplase la unele din plantele lui si nu intelegeam cum se produce fenomenul.
Credeam ca daca le ud mereu cu apa de ploaie e suficient ca sa nu se produca altfel de fenomene. Dar cred ca e vorba de cantitatea bauta in timp scurt.
 

gino

Member
Acest fenomen, nedorit cei drept, se petrece atunci cand dupa o perioada secetoasa, ploua consistent cateva zile, sau atunci cand plantele sunt oprite din vegetatie din cauza temperaturilor nocturne prea ridicate, acest fenomen petrecandu-se de regula in lunile iulie - august. Daca dupa o perioada de canicula urmeaza brusc zile mai racoroase si ploioase, plantele oprite din vegetatie, intra brusc in activitate, acumuleaza imediat o mare cantitate de apa si inevitabilul se produce. Planta crapa, de regula in zona bazala, zona care ulterior va fi acoperita de lastari pentru a fi cat mai bine protejata de soare. Chiar daca planta nu pateste nimic, exceptand desigur aspectul estetic, totusi crapatura respectiva este o rana. O rana deschisa prin care pot patrunde cu usurinta sporii ciupercilor criptogame, care in conditii de temperaturi ridicate, combinate cu umiditate atmosferica ridicata, pot distruge planta in doar cateva zile.
Plantele din colectia mea care au suferit astfel de...explozii, n-au patit nimic, ranile s-au cicatrizat si au fost acoperite de lastari.
Cel mai interesant fenomen se petrece la Lophophora williamsii v. caespitosa, care crapa cu usurinta in conditiile aratate mai sus. Chiar din crapatura apar in scurt timp puii care acopera imediat crapatura, iar dupa cateva luni este greu sa-ti dai seama ca planta baza a avut de suferit
Iata o astfel de imagine :
http://gino.sunphoto.ro/Lophophora/BRQRTKKTLPTJYHVLQEB
 

gino

Member
Scriam ceva mai inainte despre stolonii pe care ii fac unele Stapeliade din diverse motive. Iata un balot de pamant scos din ghiveci al unei Caralluma cuculata : http://gino.sunphoto.ro/Radacini_-_cact ... XTRVTWLOMB
Se observa clar faptul ca stolonii de la suprafata balotului ar fi putut sa iasa cu usurinta din ghiveci si sa creasca alaturi de lastarii externi, si totusi nu au facut-o, planta pastrandu-si rezerve in caz de nevoie.
Nu este prima data cand vad fenomenul, si chiar daca il inteleg, de fiecare data raman uimit de "inteligenta" si precautia de care da dovada planta care procedeaza astfel...
 

magda

Active Member
Moderator
sunt mai multi puiuti, nu ? foarte interesant. Am patit si eu asa cu un espostoa, care acum are un latar de vreo 5 cm
 

andre

Member
Am mai avut o Stetsonia coryne care si-a pierdut capul, dar a facut un alt lastar in continuarea primului. Dar aici pare a fi vorba de o alta planta cristata sau mai multi pui, nu se vede inca bine. O sa vedem ce iese cand va mai creste si va capata forma.
 

gino

Member
Foarte, foarte interesant. O astfel de situatie apare foarte rar, iar la Astrophytum este chiar rarisim. Este vorba de o monstruozitate incipienta care poate evolua ca atare, devenind la un moment dat matura, sau din ea se poate desprinde la un moment dat un nou cap de crestere normal, in acest caz monstruozitatea va stagna si va ramane la baza noului cap de crestere. Sincer sa fiu, eu mi-as dori sa se dezvolte ca o monstruozitate care ulterior sa fie data jos de pe planta si sa fie inradacinata sau altoita pe o baza solida, gen Echinopsis sau Trichocereus.
Daca va trece cu bine peste sezonul de iarna, anul viitor va fi spectacol cu acest Astrophytum.
Sa ne tii la curent cu fotografii.
 

andre

Member
De data asta stoloni subterani la Caralluma europea. Am vrut sa iau un butas cu radacina dintr-un ghiveci, dar nereusind sa il scot fara sa deranjez toata planta am fost nevoita sa desert tot pamantul. Dar care pamant? Ca erau numai plante subterane si ceva radacini, iar pamant mai mult la suprafata. Asa ca am umblat la ambele ghivece, iar din doua cate aveam, acum am 7! :x Vine iarna, unde le mai pun pe toate?... :gandit:
Dar va las sa le vedeti si sper ca in curand sa si infloreasca butasii care aveau boboci si atunci... trec la alta sectiune a forumului! :D
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... CJKNYZSILB
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... YGTICVNSDA
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... PSTXPSEXNQ
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... KALSKYKNBZ
http://shaman.sunphoto.ro/cresteri_inte ... VUEZVYYVUM
 

gino

Member
Impresionant !!! Plantele se pregatisera serios pentru sezonul de iarna.
Acum intervin cateva probleme. Butasii - rezerva scosi la suprafata, risca sa se arda in plin soare. Cred ca ghivecele respective ar trebui plasate ceva mai la umbra. Timp ar mai avea sa revina la normal.
Am obtinut plante normale din astfel de lastari subterani, dar scosi primavara la lumina, nu acum toamna...
Pe de alta parte plantele respective sunt lipsite acum de principala lor rezerva de apa, asa ca nu ar fi de mirare ca lastarii maturii sa inceapa in timpul iernii sa consume din varfuri si astfel sa apara portiuni uscate pana in primavara. O vor face cu economie, asa ca nu risti sa pierzi coloniile.
 
Sus