Copacul "Sapun"

bebe Iris

Active Member
Interesant, dar e prea mare industria detergentilor artificiali ca sa permita invazia "nucilor" pe piata :)
 

gino

Member
Este cat se poate de evident ca aveti dreptate...
Dar totusi nu ma pot abtine sa nu remarc un lucru.
Din totdeauna natura a incercat sa ne ajute pe noi oamenii, inconjurandu-ne cu plante folositoare.
Numai ca in prezent noi oamenii suntem din ce in ce mai multi si mai rai, iar plantele din ce in ce mai putine...
 

bebe Iris

Active Member
Plante sunt peste tot, dar le vad prea putini oameni :( ...si tot mai putini le ingrijesc, sau din rautate nici macar nu le dau voie sa traiasca
 

mirela06

Active Member
Iata ce am mai aflet de la BioNatura (catalogul lor)

BIO detergent, nuci de sapun pentru spalat 1Kg

Despre uimitorul arbore Sapindus Mukorossi si Nucile de sapun
"Nucile de sapun" sunt produse 100% de origine vegetala, fiind in fapt fructele arborelui Sapindus Mukorossi care creste liber intr-o zona nepoluata (Himachal Pradesh, India), aflata la poalele muntilor Himalaya. Locuitorii Indiei si Nepalului folosesc aceste fructe din cele mai stravechi timpuri atat pentru igiena personala, cat si ca remediu natural pentru tratarea anumitor boli.
"Nuca de sapun" poate fi folosita atat pentru igiena personala, cat si pentru curatenie (ca detergent pentru rufe, in solutie de spalat podelele, pentru spalat vesela etc.) si chiar in prepararea samponului pentru animalele de casa sau a lichidului de spalat plantele decorative sensibile. Intrebuintarea cea mai raspandita in Europa a acestui produs este aceea de detergent natural pentru rufe deoarece, folosind acest produs, se obtine in primul rand efectul de curatare dorit evitandu-se in schimb toate efectele secundare nedorite, nefaste, provocate de substantele chimice utilizate in detergenti, inalbitori si balsamuri de rufe clasice, folosite aproape obligatoriu de catre fiecare dintre noi din lipsa de alternative naturale.
Aceasta alternativa 100% naturala necontamitata chimic este recomandata oricui, mai ales parintilor pentru hainele si asternuturile sugarilor si copiilor, mult mai sensibili si predispusi la iritatiile cauzate de produsele chimice!
Care sunt avantajele “Nucii de sapun”?
1. Nuca de sapun, un detergent bio 100% natural
Nuca de sapun creste intr-un arbore originar din India, sapindus mukorossi. Este folosita coaja acestei nuci deoarece contine saponina (detergent natural).
2. Nuca de sapun, un detergent bio si economic
Cu 1 kg de nuci de sapun, pot fi spalate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile, pentru 3 spalari pe saptamana cu masina automata de 5kg. Se economiseste astfel mai mult de 50% din bugetul familiei alocat pentru detergentul de rufe.
3. Nuca de sapun, detergent bio si hipoalergenic
Nuca de sapun este hipoalergenica si este deci in mod special recomandata persoanelor cu probleme de piele (eczeme etc.) datorate detergentilor prea agresivi. Saponina si nuca de sapun actioneaza bland asupra pielii.
4. Nuca de sapun, un detergent bio bland pentru rufe
Nuca de sapun ajuta la pastrarea intensitatii culorilor. Merita mentionat ca in Nepal nuca de sapun este folosita chiar si pentru spalarea covoarelor de lana si a matasurilor cele mai fine.
5. Nuca de sapun, un detergent natural nepoluant
Nuca de sapun este un produs vegetal 100% fara sa contina nici un aditiv poluant.
6. Nuca de sapun, un detergent ecologic 100% biodegradabil
Dupa cea de a 3-a spalare nucile de sapun nu mai contin saponina, le puteti pune peste compost ca sa ingrasati solul plantelor de apartament sau din gradina.
7. Nuca de sapun, un detergent bio foarte usor de folosit
Puneti pur si simplu 4 sau 5 nuci intr-un mic saculet din bumbac sau intr-o soseta. Cand apa este calda, se va elibera saponina (substanta detersiva) din nuci. Puteti reutiliza nucile de maxim 3 ori.
8. Nuca de sapun, un detergent natural care respecta masina de spalat
Utilizand nuca de spalat, veti evita detergentii care agreseaza masina de spalat si infunda tevile. Veti prelungi viata masinii voastre de spalat.
9. Veti castiga spatiu de depozitare
Nucile de sapun sunt un produs compact. 1 kg de nuci de sapun ocupa un spatiu de 20x16x13cm.
Instructiuni de folosire a produsului “Soap Nuts”
"Nuca de sapun" poate fi folosita atat in starea ei naturala cat si in solutii lichide (obtinute prin infuzie sau fierbere). In cele de urmeaza vom prezenta pe scurt atat instructiunile de utilizare cat si modalitatile si dozele recomandate pentru solutiile lichide la care am facut referire.
In cazul in care ati cumparat varianta de pungi de 1Kg sau ½ Kg folositi unul dintre saculetii textili inclusi. Nucile se pun in sacutet care va fi inchis ferm, pentru a nu permite nucilor sa iasa si se introduce in cuva masinii de spalat impreuna cu rufele.
Doza recomandata pentru o masina de spalat automatica de capacitate 5 Kg este de 4-5 nuci. In cazul in care rufele sunt foarte murdare puteti creste cantitatea de nuci pana la dublul dozei recomandate initial.
Puteti refolosi aceeasi doza de nuci pentru 3 spalari diferite. Nucile utilizate inclusiv a 3-a oara se pot folosi ca ingrasamant pentru plante sau se pot arunca impreuna cu gunoiul menajer obisnuit.
In continuare va oferim cateva recomandari pentru o utilizare optima a acestui produs ca detergent de rufe:
Pentru parfum:
Nucile nu odorizeaza rufele spalate, in cazul in care doriti sa ramana parfumate puteti folosi uleiuri esentiale de preferinta cat mai naturale, cum ar fi uleiul esential natural de lavanda sau ylang-ylang etc. Se pun cateva picaturi de ulei esential pe saculet inainte de a fi introdus in cuva masinii de spalat.
Pentru rufe albe:
Puteti folosi in loc de inalbitor chimic bicarbonatul de sodiu, substanta netoxica cu efect puternic de inalbire. Doza recomandata de bicarbonat de sodiu pentru o masina de spalat automata de capacitate 5Kg este de o lingura plina. Se recomanda diluarea cu apa, solutia rezultata se va pune in compartimentul de inalbitor al masinii de spalat.
In loc de balsam de rufe:
Pentru a evita folosirea balsamurilor de rufe chimice clasice se poate folosi in loc otetul alimentar. Doza recomandata pentru o masina de spalat automatica cu capacitate de 5 Kg este o lingura de otet. Otetul se va pune diluat in compartimentul pentru balsam al masinii de spalat. Nu se vor folosi oteturile in care au fost puse coloranti sau diverse alte substante aromatice (gen “balsamic”), se va utiliza doar otetul alimentar din vin.
Pentru spalare la temperaturi joase:
In cazul in care spalati la temperaturi de maxim 40 de grade celsius este de preferat sa folositi solutia lichida obtinuta din nuca de spalat (vezi reteta de mai jos), care va fi pusa in compartimentul pentru detergent al masinii de spalat.
Solutia lichida de nuca de spalat
Se poate realiza prin fierberea nucilor in apa (100g nuci in aproximativ 3 litri de apa pentru obtinerea a aproximativ 10 doze de detergent lichid) sau mai simplu, doza pentru o spalare (nuci uscatele in saculet textil) se va pune impreuna cu apa fierbinte intr-un vas etans si se agita cateva minute.
Alte utilizari ale solutiei lichide de nuca de spalat:

* Sampon pentru animale: se foloseste ca un sampon obisnuit.
* Detergent universal: puteti spala parchetul, gresia, faianta etc. Pentru un efect de degresare mai accentuat puteti adauga otet, iar pentru parfumare puteti adauga cateva picaturi de ulei esential.
* Masina de spalat vase: se pune in compartimentul pentru detergent lichidul obtinut din nuca de spalat. Adaugati otet alimentar din vin pentru a creste efectul de degresare.
* Lichid pentru spalat plantele: se amesteca 250ml apa cu 15ml lichid din nuca de spalat realizat dupa reteta de mai sus si se foloseste solutia astfel rezultata impreuna cu o carpa moale pentru curatarea plantelor.
 

mirela06

Active Member
Gino, ai dreptate, dar nu putem face mare lucru.
Acum primeaza acest rau si bucuria de a-l face cuiva ca de multe ori ma mir si caut sa inteleg si , pina la urma tot mirata ramin. :(
 

carmenushka

Active Member
Pana la urma le-a testat cineva? eu as face o incercare...
De cateva zile ma tot documentez, aici cred ca sunt cele mai multe informatii in limba romana http://www.nucidesapun.ro/?p=1
Cei care le-au testat, in tari "cu apa calda" bineinteles :) , le apreciaza pozitiv ca modalitate ecologica si economica pentru spalat.
 

presco

Active Member
Da e interesant stiam de ele dar inca nu am incercat pana acum.... dar daca nu ies toate petele ma duc sa cumpar solutia aia roz magica! :rofl: Tot ce e ecologic merita incercat. Decat nucile, mai degraba mi-as dori intreg copacul! :mrgreen:
 

carmenushka

Active Member
Ehe, si eu as planta asa ceva in gradina! Insa astea care se vand din cate stiu sunt doar coji asa ca slabe sperante sa gasim vreun miez :rofl:
 

carmenushka

Active Member
Tocmai am savrasit prima spalare eco la masina. Am folosit nucile de sapun pe post de detergent si otet cu ulei esential de liliac pe post de balsam. Sa stiti ca functioneza cu succes. Am spalat rufe colorate de bumbac nu exagerat de muradare, inclusiv o pereche de jeans. Rezultatul este mai mult decat multumitor! Voi continua sa testez nucile de sapun si pentru rufe albe
 
Sus