coacaz

A

Anonymous

Guest
Am plantat acum trei ani in gradina mai multe soiuri de coacaz,coacaz.
Puteti sa-mi spuneti si mie cum si cand ar trebui sa-i tund?
Cumva tunderea este aidoma celei de la zmeura?
 
A

Anonymous

Guest
Da Angela, eu am tuns-o, prin octombrie, iar resturile le-am dat amatorilor, le-au pus in pamant, udat bine si acum asteapta si ei zmeura. In toamna asta am plantat un soi nou, din acela care rodeste si toamna inca o data.
 
A

Anonymous

Guest
Zmeura se tunde drastic in toamna.
Fa-i tratamentele cu sulfat de cupru si cu Aplaudus-super cit de repede poti.
N.B. tratmentul cu sulfat se executa dupa tunderea tufei in primavara,deoarece substanta "sigileaza",planta.
Succes.
 

angela draganoiu

Active Member
io n-am pus in curte pt ca stiam ca e invaziva da' acu' daca-mi spuserati o sa iau si io de pe la metro , obi sau alte d'astea multam fain.
 
A

Anonymous

Guest
Angela,
Cea de la magazine rodeste repede,poate chiar la vara,cea din lastari ,fiind mai mica,astepti mai mult.Eu pot sa-ti dau,din cea mai mica.
In ce priveste invazia,e adevarat ca se intinde,dar o poti scoate si darui celor ce nu au.Eu si cu unii din vecini,de comun acord,ne-am pus zmeura pe langa gardul comun ,acum avem si gard verde si fructe multe.Zmeura indigena pusa de mine are un fruct foarte mare,urias,chiar,si nu am udat-o doar ce-a cazut din cer.
 

angela draganoiu

Active Member
Defne multumesc frumos. dar cind ar trebui pusa ?
cred ca cineva tre' sa schimbe numele topicului sau sa mute discutiile la zmeura, daca existaun topic, pt ca o luaram rau pe aratura fata de coacaz, saracul.
 
A

Anonymous

Guest
Ar trebui mutat,dar eu nu stiu sa o fac,poate apare Gabiuta si ne transplanteaza acolo,ca s-a oprit ploaia.
Mie imi place tare mult.Prima data mi-a plantat zmeura in gradina socrul meu,primavara,din niste lastari gasiti in padurile ialomitene,el e vanator amator ,si prin plimbarile lui cu pusca la picior,a luat cativa,mi-a facut o surpriza f mare.Dupa aceea eu am plantat si toamna si primavara,se prinde usor.
 

angela draganoiu

Active Member
stiu ca se prinde usor, am avut in curtea parinitilor tot asa pusa, de noi copiii, din niste bete insa au scapat foarte greu de ea. o taiai aici si rasarea dincolo, o adevarata pacoste din punctul asta de vedere.
 
A

Anonymous

Guest
Da, dar intotdeauna cred ca vei gasi amatori pt ce rasare hai-hui.
 

angela draganoiu

Active Member
da, da cu siguranta. voi incerca la primavara desi mai stau sa ma gandesc pt ca (,) casa nefiind locuitat tot anul nu prea are cine sa ude plantele, si macar dupa plantare sa fie udate. de aceea mai stau pe ganduri.
 
A

Anonymous

Guest
Si noi la vremea cand a fost plantata eram gradinari de week-end si n-au avut probleme,numai ploaia i-a udat.Chiar si asta vara cat am stat toata vacanta acolo nu i-am prea udat si le-a mers bine doar cu apa ploilor.
 
A

Anonymous

Guest
eu asi propune sa adoge si zmeura,adica "cocaze+zmeura" asa incit avem doau plante surori (?) in acelasi loc.
Ce spune-ti ?
 

tranda09

Member
Defne a spus:
Am plantat acum trei ani in gradina mai multe soiuri de coacaz,coacaz.
Puteti sa-mi spuneti si mie cum si cand ar trebui sa-i tund?
Cumva tunderea este aidoma celei de la zmeura?
............
Poate.... :?
 
A

Anonymous

Guest
Multumesc de corectura, Tranda, asa se intampla, brevitatis causa, mai neglijezi exprimarea. Doresc sa ma corectezi de fiecare data cand gresesc. Nu-mi place, ca , pro memoria, scriitura mea pe aici sa apara cu greseli de exprimare.
Multumesc inca o data deosebit.
 

mihai63

Member
Defne daca te ajuta:La coacaz, fructele se dezvoltat in ciorchini lungi sau scurti. Mladitele lungi, de 1 an sunt cele mai roditoare, din mugurii lor dezvoltandu-se cei mai frumosi ciorchini. Pe mladitele imbatranite se dezvolta ciorchini cu boabe mici si rare.
Taierile de formare se fac timp de 3-4 ani si au mai multe scopuri:
- ramurile conducatoare trebuie sa devina suficient de stabile prin taierile anuale si in acelasi timp sa produca suficiente ramificatii laterale care, si ele taiate la randul lor, sa duca la inmultirea mladitelor roditoare;
- taierea reductiva ajuta la formarea de lastari noi din pamant, iar unii din acestia pot fi folositi la completarea ramurilor conducatoare.

Exista multe soiuri de coacaz, iar acestea se deosebesc intre ele prin modul de crestere si prin caracteristicile fructelor, iar atunci cand efectuati taierile trebuie sa tneti seama de acest lucru. Soiurile cu crestere medie si care se ramifica putin, rodesc atat de abundent incat tufele se pot prabusi sub greutatea fructelor - in acest caz sunt necesare taieri reductive semnificative in fiecare an. Lastarii de prelungire de pe ramurile conducatoare vor fi scurtati cel putin pana la jumatate din lungimea lor, in timp ce ramificatiile principale vor fi taiate pana la 3-4 muguri, iar cele secundare pana la 2 sau 3. La soiurile cu crestere mai puternica lastarii se taie la 1/3 - 1/2 din lungime. La soiurile cu crestere puternica verticala este suficienta scurtarea doar cu 1/3 din lungime. La toate soiurile cu cresteri mai puternice ramurile laterale se taie pana la aproximativ 6 muguri.

La fiecare taiere trebuie sa stabiliti care va fi vlastarul principal, care va sta in mijlocul celorlalte; lastarii secundari vor fi taiati mai mult. Anual trebuie crescute 1-2 ramuri principale care sa completeze tufa. Vlastarii de varste diferite asigura recolte bogate de-a lungul anilor, atat din punct de vedere cantitativ, cat si calitativ. Lastarii de care nu mai e nevoie trebuie taiati pana la nivelul solului.
 
A

Anonymous

Guest
Multumesc foarte mult,Mihai63,imi ajuta cu siguranta.Am si negru si rosu,cel negru a avut fructe putine,si acum inteleg cauza,nu l-am tuns.
Cred ca o taiere in primavara o sa le fie de bine.
 
A

Anonymous

Guest
Poate schimbam rosu su alb,de cel negru ma cam rusinez,nu am stiut ca trebuie sa-l tai,am crezut ca soarele a fost de vina si in toamna i-am schimbat locul.
 

victoria

Active Member
Nici nu stiam ca exista coacaz alb.Minunat.
Am si eu unul negru si prima data l-am plantat langa gard unde era umbra.Cand am vazut ca nu mai creste,l-am mutat la soare asta toamna.Acum inca nu l-am dezvelit.Cand se mai incalzeste il scot la lumina si va spun cum a trecut peste iarna.
 
Sus