Cactusi - forme clorofil deficitare

gino

Member
Primele exemplare clorofil deficitare se spune ca ar fi aparut in Japonia in urma bombardamentelor de la Hirosima si Nagasaki.
Astfel de exemplare le vedem acum si in florariile de la noi.
Diverse specii si forme de diverse culori.
Toate altoite . Va-ti intrebat oare de ce aceste plante sunt altoite ?
Raspunsul este simplu si este dat chiar de titulatura lor.
Cactusi clorofil deficitari. Plantele respective fiind total deficitare in ceea ce priveste clorofila, este clar ca nu pot creste pe radacina proprie.
Cactusii pot fi total deficitari, sau partial deficitari. In cea de-a doua situatie ei pot creste si pe radacina proprie cu unele precautii de cultura.
Cei mai intalniti deficitari de prin florariile noastre sunt Gymnocalycium mihanovichii, in diverse culori, si Echinopsis ( Chamaecereus ) silvestrii
Bazele port-altoi sunt Hylocereus.
O baza destul de slaba pe termen lung, foarte sensibila la temperaturi mai mici de 15 grade si umiditate prelungita in sol.
Pentru cei care au astfel de plante este recomandat sa fie date jos de pe Hylocereus si sa fie realtoite pe Echinopsis sau Trichocereus. Baze mult mai stabile si mai rezistente. Butasii de dimensiuni reduse pot fi altoiti pe Peireskiopsis, spatulata sau velutina.
Concluzie generala :
"Cactusii clorofil deficitari nu traiesc pe radacina proprie. Nu si-o pot forma"
Si cu ocazia asta i-am raspuns si lui Marean care va intelege ce trebuie sa faca cu Echinopsis silvestrii f. lutea pe care il are.
 

marean

Active Member
Merci ,Gino,asa stiam si eu despre ciudateii acestia,ca nu au clorofila si,deci,nu supravietuiesc pe radacina proprie.
Asa ca mi-am procurat cele de care aveam nevoie si saptamana acesta planuiam sa fac altoirea...dar ieri m-am gandit sa mai citesc despre aceasta specie,pt ca mai am avut nelamuriri cu Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii pe care il aveam de acum 2 ani,cumparat altoit si crezut clorofil-deficitar,dovedindu-se ulterior ca putea sa creasca bine-merci si singur :mrgreen: ...asa ca am cautat si am gasit ceva interesant pe un site,era un chamaecereus galben cu vreo 2-3 pete verzi pe tesut,si l-am intrebat pe domnul respectiv daca se poate planta direct .
Mi-a spus ca sunt si varietati care ar avea tesutul necesar de clorofila si ca da,se pot planta... in seara asta a revenit domnul respectiv cu un e-mail si m-a lamurit , anume ca aceste varietati sunt rezultatul unui complex proces de realizarea si se numesc hibrizi chimera , asa ca abia acum m-am lamurit .
Se pare ca sunt mai multe chimere dintr-astea si la alte specii de cactusi clorofil-deficitari ,cum sunt astia :
http://www.cactuslands.com/images/cactu ... himera.jpg
http://www.cactuslands.com/images/cactu ... _graft.jpg
http://www.kadasgarden.com/Cchimera.html
Asa ca ,in sfarsit sunt lamurit :mrgreen: , va fi nevoie sa in altoiesc oricum !
 

gino

Member
Din pacate nu stiu foarte multe lucruri despre himere, nici nu am avut si nici nu am astfel de plante.
Cert este un lucru. Himerele se incadreaza in categoria clorofil deficitarilor, cu specificatia ca sunt foarte instabile, indiferent de conditiile de cultura. O himera altoita poate sa devina in timp total deficitara, dar la fel de bine poate sa devina total verde pentru o anumita perioada de timp, ducand in eruare posesorul care crede ca o poate inradacina.
Plante clorofil deficitare sau himere pot sa apar si din seminte.
Am avut astfel de situatii. Daca nu sunt altoite, nu rezista foarte mult timp.
 

marean

Active Member
Multumesc mult,Gino !
Cu domnul respectiv m-am inteles mai greu,el e suedez si nu vorbeste o engleza tocmai buna,de aceea nici nu ne-am inteles bine din prima .
Despre himere eu nu stiam nimic,de unde a aparut si nedumerirea mea. :oops:
 

dr Cactus

Member
Himera este o forma de crestere particulara caracterizata prin amestecul mecanic de celule apartinand a doua specii diferite. Ea nu exista in natura; in cultura apare la plante altoite prin presarea dintre altoi si portaltoi si amestecul mecanic si intrepatrunderea tesuturilor. E o forma vegetativa rara.Himerele sunt adesea clorofil deficitare fiindca plantele clorofil deficitare sunt adesea altoite si deci e intrunita conditia esentiala pentru aparitia himerei.
 

gino

Member
Salut Cristi

Poate ca ar trebui sa dezvolti putin explicatiile in ceea ce priveste himerele. Afirmi ca in natura nu exista astfel de forme.
In afara de explicatia data, mai exista si alte situatii in care o planta poate sa adopte o astfel de ..."infatisare cameleonica " ?
 

dr Cactus

Member
Salut, Gino!
Pai nu prea mai am multe de spus in legatura cu himerele.Nu sunt un expert in cactusi, asa ca las expertii sa aduca precizari suplimentare. Am spus doar ceea ce stiam si cat stiam. Himera este daca vreti o strutocamila si dat fiind modul de formare, nu exista in natura.
Formele clorofil deficitare pe de alta parte, nu sunt extrem de rare. Depinde de la specie la specie frecventa aparitiei de clorofil deficitare in cazul semanaturilor. Si in cadrul aceleiasi specii, frecventa depinde de gradul de inrudire al parintilor din care au rezultat semintele. Din seminte din habitat, neinrudite genetic, apar mai rar clorofildeficitare (si monstruoase sau cristate) comparativ cu semintele din cultura care pot fi de pe plante inrudite.
Din cca 50 000 oreocereusi rasariti, de pe plante din natura, am cam 3 clorofil deficitare si cca 10-15 cristatii si monstruozitati. Din 3000 de cephalocereus senilis din natura nu am nici o cristatie sau monstruozitate. Din 2000 de noto gutierezii de pe plantele mele am o cristata si o planta care a dezvoltat o formatiune ciudata in locul unui mugure floral.Din 200 de Mammillaria laui v albiflora de pe plantele mele am cca 20 de cristate si cateva clorofil deficitare. Din cca 300 de strombo disciformis de pe plantele mele nu am nici o cristatie si nici o monstruozitate si la fel dintre cei ca 500 de strombo de pe plante din natura.
Din cele cca 300 de plante de copiapoa rasarite (seminte din habitat)am o cristata, iar din cele cca 250 copiapoa din semintele mele nu am nici o forma aberanta. Exemplele pot continua.
Formele cristate sau monstruoase si de asemenea clorofil deficitarele pot fi rezultatul mai multor factori: mutatii, factori de mediu, lezarea varfului de crestere, infectii cu virusuri, bacterii intracelulare de tipul chlamydiilor, etc.
Clorofil deficitarele pot face radacini, dar nu pot trai (cand nu au deloc clorofila), fiindca nu au capacitatea sa fabrice substante organice asa ca singurul mod de a le pastra este de a le altoi pe portaltoi verzi. Monstruoasele, cristatele, pot trai pe radacina proprie in cazul in care 'dezordinea' nu e asa de mare incat sa nu poata sa formeze radacini. Fiindca mi-au trecut prin maini un numar enorm de mare de plantute crescute din seminte, am putut sa selectez si sa pastrez cateva zeci de cristate/monstruoase/ policefalice si in fiecare an mai adaug cateva ciudatenii cactusistice pe masura ce apar.
 
Sus