Bradutii nostri

nae

Member
am vorbit cu un gradinar si zicea ca ar merge, insa mai la toamna sa nu mai fie asa cald afara. ar sapa mult sa il ia cu tot cu pamint si radacini si tinem degetele incrucisate.

ma mai gindesc insa :)
 

Gabiuta

Well-Known Member
Moderator
Nicidecum sa nu-l muti acum :shock: .Primavara devreme este cel mai indicat.............din experienta proprie :rofl:
 

disperat

Member
Din cate stiu eu, bradutii au radacinile foarte lungi care se dezvolta mai mult in lateral decat in adancime. Banuiesc ca bradutul tau este destul de mare, deci are radacini lungi. Cat de mult sa sapi in jurul lui si cu cat de mult pamant crezi ca poti sa-l scoti? Eu raman la parerea mea... lasa-l acolo si gasesti o alta solutie de a uda langa el.
 

calin123

Member
mflorian a spus:
...Bradul .. .. încep sã îi creascã douã vîrfuri:
.....A mai pãþit cineva aºa ceva?
Nu am patit asa eu avind un molid ( picea pungens "Edith " ) dar intr-o pepiniera am vazut ca daca se intimpla asa intr-adevar taiau unul din virfuri si celalalt prin legare de un tutore il verticalizau si alinuiau cu trunchiul .Operatiunea trebuie facuta cit virfurile sunt tinere , nu stiu cu ce rezultate estetice se soldeaza dar cred ca si ei incercau sa minimalizeze pierderile .
 

vist

Member
Buna ziua !
Am citit cu interes toate materialele ...........sunt si eu un gradinar ( foarte )amator si incerc sa invat .....Am cumparat cativa pui de diferite specii de conifere si intentionez sa ii pun in gradina .....Au inaltimea de aprox. 10 cm si par sanatosi si vigurosi .
Ce ma sfatuiti ? Sa-i pun acum sau sa astept pana in primavara ?
 

mflorian

Member
vist a spus:
Buna ziua !
Am citit cu interes toate materialele ...........sunt si eu un gradinar ( foarte )amator si incerc sa invat .....Am cumparat cativa pui de diferite specii de conifere si intentionez sa ii pun in gradina .....Au inaltimea de aprox. 10 cm si par sanatosi si vigurosi .
Ce ma sfatuiti ? Sa-i pun acum sau sa astept pana in primavara ?
Plantează-i acum. Pînă la primăvară, şansa să îi pierzi pe toţi este maximă. Interesează-te de denumirea lor exactă, pentru a şti cît de mari vor fi la maturitate. Informaţia aceasta este esenţială, pentru a nu-i planta prea îngrămădit sau prea rar.
 

mihai_c

Member
Vreau sa plantez o perdea de protectie anti-vand (rece si destul de puternic care vine de pe munte), zgomot, praf etc. din conifere...
Ce imi recomandati? E mai bine dintr-un singur sir sau combinat mai multe siruri eventual cu inaltime prograsiva...?
Eu ma gandeam la molid (usor de procurat) combinat cu tuja si cismir (stiu ca nu e conifer dar are fr. verzi si iarna)...
 

mflorian

Member
Molidul se răreşte cu vremea şi vei avea un gard cam spart.
Carpenul (Carpinus betulus) se poate conduce pentru a forma un gard viu dens şi înalti. Dezavantajul e că îşi pierde frunzele toamna. Dar în faţa lui se poate pune un al doilea rînd de plante verzi şi iarna, respectiv Thuja occidentalis (la o distanţă corespunzătoare de carpen, să nu se umbrească reciproc). Carpenul creşte mai repede decît tuia.
Cît despre buxus, va trebui să aştepţi vreo 20 de ani ca să ai un gard mai mărişor.
 

ghia_don

Active Member
titus24 wrote:
Am cautat printre plantele expuse aici cate ceva despre brad,despre pomul de Craciun,dar nu am gasit.Mai precis ma intereseaza sa stiu daca a incercat cineva sa duca acasa un pom plantat intr-un vas mai mare sau mai mic,daca l-a impodobit si apoi ce a facut cu el in anul care a urmat.Poate fi tinut in continuare in acel vas sau trebuie plantat neaparat in gradina.Daca trebuie schimbat solul in cazul in care ii schimbi vasul cu unul mai mare.

Cosstel wrote:
Eu am primit in primavara un asemenea bradut tinut in ghiveci. Prima impresie a fost ca e pierdut dar l-am planta linga intrare cu tot cu continutul din ghiveci (pamint si pietris). Ori de cite ori udam plantele din gradina aveam grija sa ud si bradutul iar in mijlocul verii chiar a inmugurit
Inceputul de iarna la prins cu frunzele de un verde intens iar recent a trebuit sa mai si scutur zapada de pe crengi.
 

cornelia

Fondator
Membru staff
acacia a spus:
Nu ma pricep cum sa deschid un nou subiect, poate cineva va citi si ma va ajuta.
Am acasa trei braduti in ghiveci. Unu are cam 1,5m , altul 80 cm si al treilea 25 cm .
Cel de 1,5m vreau sa ii ,,ciupesc,, ramurile, sa devina mai dese si sa aibe o forma mai frumoasa, sunt destul de rare, poate ma ajuta cineva cu cateva sfaturi.
As vrea sa mai stiu daca pot sa-i pun ingrasamant compex si daca pot ce fel de ingrasamant.
Cat de des pot sa-l ud si cam ce cantitate?
Bardutul are o istorioara tare ,,zbuciumata,, a fost adus din Obcina Mare, din jud. Suceava, a fost plantat in plina iarna,in decembrie, nici nu am sperat ca se va prinde, dar mi-a facut surpriza placuta si am vazut in varful lui cativa muguri si nu as mai vrea sa-l mai chinui si eu.
As fi vrut sa fac un subiect nou, dar nu am stiut in ce categorie s-ar incadra, imi cer scuze .....
 

albela

Active Member
Vreau sa pun si eu o intrebare pe acest topic. Cred ca e printre putinele unde nu am pus intrebari :oops: Am acasa cca. 10 thuya tip lumanare. Au crescut in 3 ani ca fat frumos. Acum au cca. 3 m si nu stiu ce sa fac. Sa le tai varfurile? Asta insemna ca nu o sa mai creasca in inaltime? Or sa se ingroase?
Asa arata acum
http://good-times.webshots.com/photo/27 ... 3990Bicltb
 

ghia_don

Active Member
In general la conifere, cresterea este mai inceata in primii zece ani :cry: , dupa aceea isi iau avint :) ...
Un micut din acela am avut si eu acum...16 ani, acum ajunge la firele electrice , miine-poimiine ma pun cei de la Electrica sa-l tai :rofl: ...
Asa ca ai si tu putintica rabdare...ca nici nu stii cind trec anii si creste micutul :wink:
 

Sparow

Member
Nu ai pus nici o poza cu pinul in cauza?Sau e brad?cati metri zici ca are?in 3 ani cat a crescut? :D
 
A

Anonymous

Guest
[io am un pin(isor) de vreo 1,5-1,6m
l-am cumparat acu vreo 2 ani si atunci avea cam 1m
e drept ca io il masor pana in varf si ca cel mai mult i s-a "lungit" varful
dar are cel de-al 5 rand de crengi acu
inainte am mai avut unul,cumparat si mai mare si mai viguros,si care a stat si el vreo 3 ani si a decedat brusc
mi-a zis cineva ca pinilor nu le place sa-i uzi cu furtunul pe ace
mai ales cu apa rece din putz,cica asta ar fi cauza decesului brusc
pe asta n-am curajul sa il ud nici la baza
umplu bidoane de 5 l ,mai departe de el,si le lasa sa se incalzeasca nitel si apoi i le pun la baza(e amuzant sa-l vezi ornat cu bidoane cu fundul in sus
sau las cam la 1,5m de el furtunul pe pamant si las sa se scurca apa spre pin
in fundul curtzii,langa padure am catziva bradutzi(adushi de la o pepiniera de la brashov si unde le-a fost insemnat nordul cu o panglica roshie)
silvicultorii mi-au zis ca trebuie sa insemn nordul si cand ii replantez sa indrept crengutza respectiva tot spre nord(asha au cea mai mare shansha sa se prinda)
nu stiu daca e adevar sau poveste ,cert e ca asha am facut si s-au prins 3 bradutzi(pushi acu vreo 5-6 ani si acu sunt marishori cam pe la 1,5m
cand i-am luat aveau cam 0,5-0,6 cm cel mai mare)
(deci daca vretzi brazi .ieshitzi fratzilor cu busola la pepiniera :) )
 

Ion

Member
In Constanta, la Bricostor, inca mai erau acum 2-3 zile braduti argintii, 50-80 cm la 60,00 lei... Am luat si eu unul.
 

Sparow

Member
Noapai bine si acu eu cand ma duc la expo si iau pui de pin si braduti de unde stiu care o fost nordul?
Cat despre udat pe frunze si murit nu stiu daca ar fi adevarat daca ii uzi seara cand nu sant incinsi de soare.Adica vreau sa zic cine le tine umbrela in natura? :rofl:
 
Sus