Bonsai de gradina

irinabv

Active Member
Moderator
vasile a spus:
http://s1177.photobucket.com/albums/x36 ... %20winter/


Spre deosebire de bonsaii asazisi clasici , bonsaii de gradina se cultiva direct in sol , nu necesita cunostinte avansate de crestere ( doar de formare ) compartiv cu bonsaii cultivati in vase , unde mentinerea plantelor ( vii ) in vase ani si ani , veri toride , ierni etc , necesita cunostinte f avansate .Dar , frumusetea nu este conditionata de tehnologie .Formarea bonsailor de gradina este aceeasi cu a bonsailor cultivati in vase , se folosesc aceleasi metode de formare ( eu le folosesc ) exceptie dupa cum am mai spus , stapanirea tehnicii de cultivare in vase .

sicora fabian a spus:
Si apoi, par toppy-ari, nu bonsai!
 

vali

Active Member
Moderator
Nu exista "bonsai asazisi clasici" si "bonsai de gradina". Nu amestecati si nu bagatelizati notiunile, e pacat!
Exista bonsai = copac in tava si niwaki = copac de gradina. Sau, pentru pretentiosi, "bonsai = arta miniaturizarii copacilor" si "niwaki = arta tunderii copacilor de gradina". Sunt doua indeletniciri distincte si total diferite atat prin conceptie cat si dpdv al tehnicilor implicate.
Fabian a sesizat bine, este mai mult topiary.
Nu spun ca subiectul nu merita toata atentia, fereasca Seful... dar nu trebuie sa facem confuzii (in plus :rofl:.
Daca vreti sa va formati o idee...
http://www.architecturalplants.com/niwaki.html
http://books.google.ro/books?id=dR9074_ ... &q&f=false
 

vasile

New Member
Big bonsai , intelege toata lumea .Niwaki e pt specialisti .Niwaki = arta tunderii , adica lucrezi cu foarfeca ? Crezi ca poti obtine bigbonsai doar cu foarfeca ?E nevoie de multe tehnici pe care le folosesti si tu la bonsai . Scopul meu nu e sa elimin sau sa trasez granite intre bonsai si bigbonsai , am vrut sa prezint ceva interesant , frumos ... si sa mai schimb o vorba . Apreciez ce faci , si cred ca intelegi ce vreau sa zic .


http://www.big-bonsai.de/german/menu/index.htm
 

sicora fabian

Active Member
Bine, Vasile, daca notiunea de "tundere" ti se pare insufienta, putem folosi termenul de "conducere" (nu auto :rofl:! Desi stii si tu bine ca Vali nu s-a referit doar la foarfeca. Remarc ca subiectul privitor la "bigbonsai" a fost atins doar tangential si este interesant si bine ca este tratat in topic separat! Insa, asa cum spunea si Vali, trebuie facuta distinctie intre conducerea arborilor in miniatura si formarea unor habitusuri artificiale la specii cu o buna plasticitate.
 

vasile

New Member
De ce nu dezvolti afirmatia : ,, trebuie facuta distinctie intre conducerea arborilor in miniatura si formarea unor habitusuri artificiale la specii cu o buna plasticitate'' ? afirmatie pe care n-o inteleg in totalitate .

Imi pare bine ca te intereseaza subiectul ( fara ,,poezii " si :) e).
 

sicora fabian

Active Member
Ok, daca nu-ti plac dintii mei, nu ti-i mai arat! Indiferent de marimea bonsai-ului, mini - minsai, big - niwaki, trebuie sa aduca la forma cu un arbore matur. O planta tinuta la dimensiuni mici, dar cu o forma care nu se regaseste in natura, apartine de toppy-art.
 

vali

Active Member
Moderator
Vasile, imi cer scuze daca e cazul, dar nu am spus nimic la modul peiorativ...
Tu spui ca nu vrei sa trasezi granite intre bonsai si niwaki; eu, in schimb, chiar asta am simtit ca e necesar sa fac! Pur si simplu, am vrut ca lumea (a se citi "cei ce bantuie acest forum", si care merita, crede-ma!) sa inteleaga din capul locului ca e vorba de doua lucruri diferite! De-aia am si spus ca nu trebuie sa facem confuzii (in plus :rofl:. Pentru ca sunt deja destule!
vasile a spus:
Big bonsai , intelege toata lumea .Niwaki e pt specialisti
Da-mi voie sa nu fiu de acord cu ceea ce spui aici... Atat "bigbonsai" cat si "niwaki" pot fi notiuni la fel de ambigue pentru majoritatea... Intentia ta de a le aseza pe pozitii de egalitate doar din dorinta de a fi mai accesibile, poate aprofunda nelamurirea, in conditiile in care "necunoasterea" e atributul ambelor domenii. Vreau sa spun ca cei care nu stiu despre bonsai, evident ca habar n-au nici despre niwaki... Dar cei care au avut interesul sa afle (ceva, cat de putin) despre bonsai si n-au apucat inca sa citeasca 2 randuri despre niwaki, nu trebuie sa-si formeze parerea gresita ca bonsai=bigbonsai=niwaki.
vasile a spus:
Niwaki = arta tunderii , adica lucrezi cu foarfeca ? Crezi ca poti obtine bigbonsai doar cu foarfeca ?E nevoie de multe tehnici pe care le folosesti si tu la bonsai
Da... Probabil am folosit un termen "nefericit", TUNDERE! E vorba de formare, evident ca niwaki implica si legari si grefari si ciupiri si repozitionari, etc. elemente care sunt (asa cum bine spui) prezente si in bonsai. Si, probabil, multe altele de care eu habar nu am.
vasile a spus:
... am vrut sa prezint ceva interesant , frumos ...
Si ai reusit! Care-i problema?!? Asta am si spus: subiectul merita toata atentia. Si ma bucur (sincer!) ca ai deschis discutia!
vasile a spus:
...si sa mai schimb o vorba.
Si la asta sunt deschis... Dar nu trebuie sa fim atat de "defensivi"... Se duce tot farmecul, crede-ma. :(

PS: Am incercat sa-ti spun acelasi lucru intr-un comentariu si pe blogul tau (mai demult)... Nu mi-ai publicat comentariul, deci nu m-ai inteles nici atunci...
Respect ceea ce faci! Respect rezultatele pe care le ai!
Nu am incercat decat sa te atentionez asupra unei confuzii care s-ar putea crea...
 

vasile

New Member
Nu stapanesc bine tehnica postarii , mai inainte am butonat gresit .Comentariul anonim de pe blog mai e acolo dar nu stiu inca cum sa -l activez, eu il vad .

Suntem in opozitie si-mi plac argumentele .N-am facut o statistica , dar majoritatea definitiilor bonsai ii considera fara sa citez exact ,,cultivare copaci in tava ,, , definitie acceptata aproape unanim dar la care eu , si altii nu putem subscrie in intregime.Nu vreau sa ma intind , doar sa spun ca incerc sa ma ocup si de ,, bonsai '' si de ,,niwaki ''si singura diferenta esentiala pe care o percep este dificultatea de a cultiva in vase si de a mentine plantele vii timp indelungat .
Lucrez cu aceiasi placere cu ambele ,, stiluri '' si n-am de gand sa-i fac ,, frati vitregi '' doar pentru ca asa scrie peste tot ... de-a lungul timpului tehnicile de cultivare s-au inspirat reciproc , ( doar tehnicile ); emotia produsa este asemanatoare ( nu e cel mai potrivit cuvant ...) iar ambele stiluri incearca nu doar sa imite natura ci sa-i surprinda esenta .. .( asta nu-i de la mine , am citit-o dar cred ca asa-i ) Un bonsai care nu prea seamana cu ce gasim in natura poate ca surprinde totusi cateva unicate aflate undeva , cine stie unde (Japonia , China ,Romania ...)

Bonsai - istoric
Cresterea bonsailor isi are radacinile adanc infipte in timp, fiind imposibil de precizat momentul exact al nasterii sale. Se pare ca a aparut pe teritoriul Chinei, in timpul dinastiei Tang (618 � 907). Totusi, o legenda plaseaza nasterea acestei arte mai inapoi in timp, in dinastia Han (206 ien � 220 en) Se spune ca un imparat a transformat curtea palatului sau intr-o reproducere miniaturala a intregului imperiu, astfel incat de la fereastra sa-l poata contempla in intregime.

Avand in vedere interdependenta milenara , cine stie cum se vor numi bonsaii peste 1.000 ani !



Intre timp am intrat pe blogul meu si am copiat comentariul tau ,o sa remediez postarea ta : 1 comentarii:

Anonim spunea...

Frumosi arbustii!
Totusi, nu trebuie sa confundam Bonsai = arta miniaturizarii copacilor, cu Niwaki = arta tunderii arbustilor de gradina .
Felicitari si spor in continuare!
2/18/2010 2:18
P
M
 

vali

Active Member
Moderator
Mai Vasile, nu suntem deloc "in opozitie"...
Suntem atrasi de acelasi gen de "frumos", dar din unghiuri diferite. De ce trebuie sa ne puna asta in opozitie?...
 

vasile

New Member
( Opozitie de opinii ).
Nu vreau sa-mi consum resursele incercand sa castig ,, razboiul '' clasificarilor mai mult sau mai putin subiective . Adevaratii cultivatori ( artisti bonsai ) se ocupa in acelasi timp si de bigbonsai (niwaki ) , nu cred ca ei fac diferentieri speciale intre stiluri ( e doar o parere ) .Mie mi se pare reprezentativ cum pot ,, convietui '' cele 2 categorii in gradina lui daizo iwasaki :

http://www.shohin-europe.com/PHOTO/PHOT ... saki2.html

http://www.shohin-europe.com/PHOTO/PHOT ... saki2.html

Asa cum natura este doar una , iar disciplinele despre natura ( matematica , fizica , chimia , biologia .... ) sunt clasificari facute de om pentru a studia cu mijloace specifice acelasi lucru ( din unghiuri diferite ) asa sunt bonsaii si bigbonsaii ( macrobonsai ,grandbonsai ).Se spune , chimia este un caz particular al fizicii iar fizica este un caz particular al matematicii , matematica este esenta naturii .
 

vali

Active Member
Moderator
vasile a spus:
Nu vreau sa-mi consum resursele incercand sa castig ,, razboiul '' clasificarilor mai mult sau mai putin subiective . Adevaratii cultivatori ( artisti bonsai ) se ocupa in acelasi timp si de bigbonsai (niwaki )
Nu exista niciun "razboi al clasificarilor" si nici nu e cazul sa ne "consumam resursele". Pe forum, cel putin...
Referitor la adevaratii artisti bonsai, pot fi de acord cu tine. Dar nu poti avea pretentia asta de la mine!... Eu sunt un umil egradinar, abia aspirand la titlul de invatacel in ale copaceilor.
Opiniile mele, chiar daca mi le exprim liber (ca deh, de-aia e forum), nu trebuie luate ca etalon.
Deci, inca o data, nu imi lua in nume de rau cele spuse. Dar nici nu le retrag :)!
Toate bune si spor in continuare!
 

vasile

New Member
Multumesc de urare .Fii sigur ca nu iau deloc in nume de rau , mi-a facut placere sa ,, schimb o vorba '' .

,, Opiniile mele, chiar daca mi le exprim liber (ca deh, de-aia e forum), nu trebuie luate ca etalon ,,
( n-a mers cu quote ! )
De un lucru sunt foarte sigur , ca nimic nu este sigur .

Viata este o competitie. Si ca in orice competitie, castiga cel care termina primul.
Mica ironie este ca la bonsai e oarecum invers . ,, Un bonsai nu e niciodata gata '' ( l-am citat pe Razvan ) .

.Aspiratiile ne sunt comune ,, ... abia aspirand la titlul de invatacel in ale copaceilor '' prea frumos spus .
S-auzim de bine .
 

vasile

New Member
Pentru mine , este bonsai si-mi place .

Stimati ,,cetitori '' va rog sa va dati cu parerea , planta din link-ul de mai jos este bonsai sau nu ?


http://www.ibb-verlag.de/images/bonsai/ ... uss-12.jpg

Fabian a scris :

Chiar nu-mi place, pacat de munca care a fost depusa pentru a-l obtine!
Daca stie cineva sa posteze un chestionar cu raspunsuri da sau nu , il rog sa ma ajute .Indiferent de raspunsuri , din partea mea ramane loc de ,,buna ziua '' .
 

lelia

Well-Known Member
vasile a spus:
Pentru mine , este bonsai si-mi place .

Stimati ,,cetitori '' va rog sa va dati cu parerea , planta din link-ul de mai jos este bonsai sau nu ?


http://www.ibb-verlag.de/images/bonsai/ ... uss-12.jpg

Fabian a scris :

Chiar nu-mi place, pacat de munca care a fost depusa pentru a-l obtine!
Daca stie cineva sa posteze un chestionar cu raspunsuri da sau nu , il rog sa ma ajute .Indiferent de raspunsuri , din partea mea ramane loc de ,,buna ziua '' .
Sunt o admiratoare a bonsailor ,i-am descoperit aici ,pe acest forum . Starea pe care o ai cand prevesti un astfel de copacel ,nu se poate exprima in cuvinte .
Chiar daca tehnicile sunt asemanatoare ,chiar daca acesti ,,bonsai de gradina '' sunt formati de aceleasi persoane care cresc si bosai ,parerea mea este ca NU sunt bonsai .
Ca sa-ti dai seama cum ii vad eu :sunt ca niste animale de plus care isi propun sa le substituie pe cele adevarate .
Imi cer iertare daca voi supara pe cineva :oops: poate am fost subiectiva ,sunt fascinata de copaceii in miniatura si de aici reactia .......
 
Sus