adrianam a spus:
Am cumparat si eu la insistentele fiicei mele un fruct de avocado.
Dar dupa ce l-am taiat, nu am simtit nevoia sa-l mai mancam.
Deci se intinde pe paine miezul acela galben?
Cum se alege un fruct bun pentru consum? Fructul nu trebuie să fie prea tare, dar nici prea moale. La apăsarea cu degetul, fructul trebuie să aibă consitenţa unei pere coapte, adică să rămînă o mică adîncitură în el. Se vor evita fructele care au pete maronii, acestea fiind deja în curs de alterare. De asemenea, se vor evita fructele tari, care, la apăsarea cu degetul au consistenţa asemănătoare cu pepenele verde. Acestea nu au gustul şi consistenţa miezului propice pentru gătit.
GUACAMOLE
4 roşii;
4 avocado;
1 ceapă mică;
2 căţei de usturoi;
1 legătură pătrunjel;
zeamă de lămîie;
1 ardei iute.
Mod de preparare:
Se curăţă roşiile de pieliţă şi se taie cubuleţe. Se toacă mărunt ceapa. Usturoiul se zdrobeşte sau se taie fin (prefer varianta a doua). Se toacă foarte mărunt ardeiul iute şi pătrunjelul.
La urmă se pregăteşte avocado (deoarece se oxidează foarte repede). Acesta se taie în două, se îndepărtează sîmburele şi se scoate miezul cu o linguriţă. Miezul rezultat se pasează cu furculiţa. Se poate folosi şi un blender, dar, mie, personal, îmi place mai mult cum iese zdrobit cu furculiţa.
Se adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul iute şi pătrunjelul. Dupã ce s-a omogenizat, se adaugă roşiile şi se amestecă fără a le zdrobi. La urmă se stropeşte cu zeama de lămîie (al cărei rol, pe lîngă gust, este să împiedice oxidarea).
Se ţine la frigider aproximativ o oră şi se serveşte pe pîine prăjită.
Variaţiune pe tema dată:
în loc de roşii se adaugă smîntînă sau iaurt gras, kefir etc. Cantitatea este aproximativ jumătate din cea de miez de avocado. La această variantă, ceapa poate lipsi.
Dacă nu aveţi ardei iute, puteţi folosi boia iute sau chili pepper.
SALATĂ DE AVOCADO
- 2 avocado;
- 4 ouă fierte tari;
- 1 legătură de ceapă verde;
- zeamă de lămîie;
- ulei de măsline;
- sare, piper.
Se taie avocado în două, se îndepărtează sîmburele, se curăţă de coajă şi se taie felii. Apoi se taie cubuleţe. Se taie şi ouăle cubuleţe, aproximativ la fel de mari. Se toacă ceapa. Se amestecă, împreună cu uleiul de măsline, zeama de lămîie, sare şi piper.