Alte marantaceae

D

dyayzh

Guest
calin123 a spus:
am cumparat o Calathea ornata http://i40.photobucket.com/albums/e250/ ... tytert.jpg si am o nedumerire , am observat ca seara frunzele acestea stau drept in prelungirea petiolului ( unghiul format de petiol cu axul longitudinal al frunzei este foarte mic tinde la 0 grade ) iar ziua acest unghi este de aprox 45-60 grade , acest aspect e independent de udare .
Mai are cinva calathea ? a observat acest aspect ?
lili a spus:
Tocmai acest fapt arata ca planta s-a adaptat mediului oferit de tine. Atata vreme cat ea si ele (cele care fac parte din familia respectiva) isi impreuneaza frunzele pe timp de seara, poti fi sigur de sanatatea si confortul plantei :wink:

attila a spus:
Caline
Buna observatiie :)
Am si eu cateva variante si totmai din aceasta cauza leam numit acrobatii serii :wink: :wink: :wink:
In primele zile chiar ma uitam ciudat la ele nu am gasit explicatie acum nici nu mai caut :wink:
Este foarte frumoasa...acele liniute roz pe acel verde inchis creeaza un contrast si un efect deosebit 8) O am de vreo 2 ani :D
 

karmenutza

Member
Mi-am cumparat aseara o Calathea Triostar. Sunt foarte indragostita de ea. E minunata!! Poate mai are cineva dintre voi si imi poate da ceva sfaturi despre ingrijirea ei. Am citit la fisa plantei, la general despre ele. Are asta vreo regula speciala?
 

karmenutza

Member
Este forte frumoasa a ta. Este "pitica"? Am vazut aseara la obi si modelul asta dar era inalta, cam ca a mea. Sau trebuie sa treaca mai muti ani ca sa se faca inalta?
 

isabella

Active Member
multumesc , daisy , sa traiasca si plantutele tale
karmen, nu stiu daca e pitica a mea , asa a fost de cand o am , nu stiam ca exista si mai inalta :D
 

Fleur

Active Member
Am si eu un puiut din vara. Eu o tin mai la racoare 15-16 grade cam la 1 m de fereastra. Iarna n-am prea pulverizat-o, dar vara da, ca e sensibila la paianjeni.
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
azi am facut o mare descoperire. desi calathea mea (zebrina) e chiar sub nasul meu langa calculator, abia acum am descoperit niste frunzulite tinere care au crescut din mijlocul celorlalte batrane. sa fie un semn ca primavara e pe drum? sper. am luat-o la analizat, caci stiam ca am avut chirioasi lanosi pe ea in vara cand am luat-o, nu multi e drept, dar am avut. m-am inarmat cu un betigas de urechi inmuiat in spirt si am pornit sa distrug inamicii. m-am uitat bine :incapatanat: sa nu-mi scape nici unul. ceea ce eu credeam ca sunt lanosi erau de fapt doar niste biete scame :tavalit: :whew:
 

Fleur

Active Member
Vezi ca sunt niste lighioane care seamana cu scamele albe. Am avut si eu intr-un an la violete si au disparut dupa le-am pulverizat cu spray de muste :)
 

karmenutza

Member
Tot cautand pe net informatii despre planta mea am aflat ca de fapt nu este Calathea. Este tot din familia Maranthaceaelor dar se numeste Stromanthe Sanguinea Tricolor (triostar). Pe mai multe site-uri am citit ca nu vrea la soare, pe unul singur zice da vrea soare.

Oare plantuta mea suporta udarile abundente? Ca mi-a cam scapat mana.....
Acum oricum o tin sa se scurga bine......
 

karmenutza

Member
Planta mea are cateva frunze care trebuie sa se deschida. Sunt stranse sul. Doua dintre ele vad ca incep sa se usuce. Una din ele s-a uscat la varf, alta e uscata aproape complet, nu cred ca se mai deschide. Doua sunt mai bine.
Pot sa o mut acum intr-un ghiveci mai mare? (Planta este cu doua radacini iesite afara, prin gaurile de dedesubt). Frunzele care sunt deschise deja nu sunt uscate deloc la varfuri. Poate nu are loc acolo sa se dezvolte?
 

valentyna

Member
si la plantuta mea i-a dat o frunzulita care s-a uscat imediat,am taiat-o si dupa ceva tinp i-au dat altele 2 .
 

karmenutza

Member
Azi i-am schimbat ghiveciul cu unul mai mare, pentru ca imi statea pe creier faptul ca avea radacini pe afara. Si cred ca am facut bine pentru ca toate radacinile incolacisera coletul acela de pamant de cateva ori si o luasera in sus, spre suprafata :eek: Acuma o sa aiba loc sa se dezvolte. Pamant i-am pus universal, "premium" de la Florimo. O fi bun?
 

karmenutza

Member
Deocamdata noi, eu si stromanthea mea ne intelegem bine :D . Sa nu o bata soarele si sa aiba mereu pamantul umed. Si stropita pe frunze la cateva zile. In rest - se descurca singura.
 

ioana_ralu

Member
Am si eu o calathea primita in decembrie si cred ca s-a acomodat la mine deoarece au inceput sa-i creasca frunzulite noi.
Asa arata:
 

ruxitzika

Well-Known Member
Moderator
pe durata concediului meu am lasat florile ca de obicei in grija mamei mele. i-am spus ca dintre toate plantele calathea este cea mai mare consumatoare de apa si deci sa-i acorde o atentie mai mare. ei bine am gasit-o baltind in apa, cu frunzele lasate. unele dintre ele chiar par sa aiba petiolul frant la mijloc. cred ca e distrusa fara sanse de remediere :( :( :(
si cata grija am avut de ea ... :(
 

adana

Member
ruxi,bine te-ai intors acasa :D straduieste-te sa o faci bine.e pacat sa pierzi asa frumusete.
 
Sus