Aloe dewetti cu problema

Buna ziua tuturor,
am cumparat planta respectiva in toamna, destul de tarziu (din cate imi amintesc era inceputul lui octombrie), asa ca nu am mai schimbat pamantul; intentionam sa o fac in primavara; de la inceput, varfurile frunzelor aratau un pic cam uscate, dar nu parea sa fie foarte grav; acuma arata asa:
http://cipriansuta.sunphoto.ro/Aloe_dewettii
pe langa faptul ca frunzele se usuca, a mai aparut si ceva care arata ca mucegaiul pe ele; cand am incercat sa le curat nu am reusit in totalitate, au ramas puncte negre care nu se curata;
dupa ce am taiat floarea, am obsercat ca ciotul ramas incepe sa se moaie, dand semne de putrezire; mi-e teama ca asta sa nu afecteze si mai mult planta;
ceea ce ma nedumereste este faptul ca, din centrul plantei, incep sa apara frunze noi;
ceva sfaturi care sa ma ajute in salvarea plantei? sa tai partea uscata a frunzelor? sa schimb acum solul sau sa mai astept?
Ciprian
 

gino

Member
Salut Ciprian

Regula de baza in astfel de situatii cred ca o stii cu siguranta.
Plantele de florarie trebuiesc schimbate imediat dupa achizitionare, indiferent de specie si indiferent de data calendaristica.
Cu siguranta asa ar fi trebuit sa procedezi.
Nu-i tarziu nici acum, asa ca ar trebui sa treci urgent la treaba.
Daca planta are probleme, este mai rau daca nu faci nimic.
Deci, curata total radacinile, lasa planta cateva zile asa, apoi planteaza in substrat de cactusi fara sa uzi cel putin o saptamana.
Nu este nevoie sa tai varfurile frunzelor.
Daca radacinile nu sunt afectate drastic, planta are toate sansele sa-si revina.
Ar fi pacat sa o pierzi, este o Aloe frumoasa.
Sa ne tii la curent cu evolutia ei.
 
buna Gino,
tocmai asta ma nedumereste si mai tare privind evolutia plantei; nu este o "olandeza", am cumparat-o de la o gradina botanica, de aceea nu am schimbat-o imediat; in plus, avea si boboc, iar timp de vreo 2 luni a fost in regula; se pare ca s-au axat mai mult decat am crezut eu pe aspectul comercial;
Ciprian
 

gino

Member
Da Ciprian, tot trebuia macar sa vezi in ce substrat este chiar daca provine de la o gradina botanica.
Si cei de aici de la noi procedeaza la fel. Nu tine nimeni cont de adevaratele necesitati ale plantelor. Toti se grabesc sa le "ingrase" :evil:
 
buna seara,
am curatat radacinile, care arata destul de bine;
poze pe: http://cipriansuta.sunphoto.ro/Curatarea_radacinilor
problema pare a fi faptul ca ghiveciul era de mult timp prea mic, iar radacinile erau foarte incalcite, a fost destul de munca ca sa le curat; am scos planta din ghiveci si am tinut-o aproape 2 ore in apa, la muiat; interiorul era atat de tare incat apa nu a patruns mai mult de 5 mm in cele 2 ore; am indepartat o mare parte din radacinile mai subtiri, de fapt doar asa am reusit sa le descalcesc; substratul era un amestec de o turba foarte usoara, de culoare gri deschis, care plutea pe apa, nisp si perlite;
multe din radacini erau inchise la culoare, am incercat sa le indepartez; oare ar trebui sa le indepartez pe toate?
Ciprian
 

Magdolna

New Member
Buna, Ciprian

Se pare ca nu a fost problema cu radacinile, insa substratul nu a mai avut elemente nutritive ( turba este un material inert, fara nutrienti), si ghiveciul a fost mic in comparatie cu planta. Curata bine radacinile - indeparteaza-le pe cele care sunt innegrite - fara viata, lasa cateva zile la aer si pe urma planteaza-l intr-un ghiveci mai mare cu substrat adecvat. Poate sa fie pamant de flori - fara turba - amestecat cu nisip si pietris in proportie de 1-1. Cand planta va porni, vei vedea schimbarea.

Succes,

Magdolna
 
Sus