Plante atractive

pentru balcon sau gradina


Camelia, simbolul frumusetii


Sunt sigura ca ati remarcat in florarii sau supermarket-uri, rafinata si stilata camelie. Cu florile sale deosebite, viu colorate, uneori cu aspect de bujor sau trandafir, camelia este originara din China si Japonia. Aici a si fost descoperita de catre austriacul Georg Kamel. In tarile asiatice mentionate exista o adevarata traditie din folosirea florilor de camelie pentru obtinerea de uleiuri pentru frumusete sau ca simbol al frumusetii in diverse opere de arta - stampe, portelanuri fine, lemn, etc. La noi camelia a patruns de putin timp, datorita diversificarii pietei florale si a gusturilor cumparatorilor. Din acest motiv, despre ingrijirea ei am “furat” mai mult de la crescatorii mai vechi, decat din experientele proprii.

Camelia este un arbust de pana la 1,5 - 2 m in mediul ei natural. La noi se pune la vanzare de obicei sub forma de planta tanara de pana la 40 cm si inflorita. In momentul in care dorim sa cumparam o astfel de minunatie, trebuie sa ne uitam atent la frunze: sa nu fie patate ci de un verde sanatos, tari la atingere; cu cat este mai ramificat de la baza cu atat mai bine, pentru ca este o planta care creste destul de greu; bobocii sa nu fie maroniti la baza, pentru ca in acest fel exista riscul sa cada si sa nu va puteti bucura de flori.

In conditiile noastre climatice doar cameliile de tip "hardy" rezista iarna in gradina. Desi, teoretic vorbind, sunt camelii din aceasta categorie care rezista pana la -23 gr C, e indicat ca in perioada de iarna sa le protejam cu folie cu bule sau cu alte materiale dar care sa lase lumina sa patrunda in totalitate. Camelia plantata in gradina inseamna ca avem mai putina bataie de cap cu ingrijirea ei. Trebuie doar sa o verificam din cand in cand de daunatori si sa o udam in perioadele de seceta si caldura excesiva. Retineti ca nu trebuie plantata in bataia directa a soarelui, ci intr-un loc umbrit si protejat la vanturi puternice.

Acum sa vorbim despre camelia la ghiveci. In momentul in care suntem posesorii unei camelii, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa-i gasim un spatiu cu lumina buna fara soare direct, ferita de curenti de aer si cu umiditate moderata. In cazul in care nu respectam aceste cerinte de baza, vom observa la scurt timp ca frunzele incep sa se pateze si sa cada in ritm alert. Are nevoie de racoare pentru o buna dezvoltare, fapt pentru care cele mai multe probleme apar vara din cauza caldurii. Apa se administreaza moderat: intre doua udari lasam pamantul sa se usuce un pic. Daca iarna se tine intr-un loc mai racoros, de exemplu pe balcon inchis, e bine sa reducem udarile. Vara cand temperaturile sunt foarte ridicate, ii place sa o alintam cu pulverizari pe frunze, chiar si de 2-3 ori pe zi. Pentru udare si pulverizare cea mai indicata este apa de ploaie, dar putem folosi si apa de la robinet fiarta in prealabil si racita. Calcarul din apa de robinet se va depune in timp atat pe frunze cat si in pamant si vor afecta planta.

De obicei cumparam planta inflorita. Nu va sfatuim sa-i schimbati in aceasta perioada ghiveciul sau substratul, dar imediat dupa trecerea florilor este chiar indicat sa faceti acest lucru. Transplantarea se va face intr-un ghiveci un pic mai mare decat cel initial, cu multe gauri la baza, pentru o foarte buna scurgere a apei. Substratul bine tolerat este cel pentru plante acidofile in amestec cu 30 % substrat de orhidee bogat in scoarta de pin maruntit. Mai putem adauga ace de brad deasupra substratului pentru ridicarea aciditatii solului. Cameliei i se administreaza ingrasaminte speciale pentru. acidofile din martie si pana la sfarsit de septembrie. Nu se administreaza ingrasamant in perioada infloririi.

Bobocii cameliei incep sa se formeze in lunile de vara si cresc intr-un ritm foarte lent. E de preferat sa tinem planta in perioada inmuguririi la temperaturi intre 10 si 12 grade. Inflorirea incepe de obicei la final de ianuarie si poate sa tine pana in mai. Exista un mit cum ca in aceasta perioada planta nu trebuie miscata din loc, deoarece cad bobocii. Adevarul este ca nu miscarea e cauza caderii bobocilor sau florilor in momentul mutarii plantei, ci diferentele mari de temperatura si umiditate, in cazul in care locul nou ales este mult diferit de cel vechi. Cel mai bine este sa-i gasiti un loc ce se preteaza la toate anotimpurile si sa o "deranjati" cat mai putin posibil, spre deloc.

In momentul in care sesizam "musafiri nepoftiti" pe planta noastra este bine sa actionam cat de urgent cu insecticidele sau acaricidele pe care le gasim in magazinele specializate. Nimeni nu poate spune ca aceasta planta este usor de ingrijit, insa frumusetea ei merita orice efort al nostru. Te incearca un sentiment de mandrie atunci cand reusesti sa ingrijesti o astfel de planta pana la momentul inflorii. Cu atat mai mult cu cat o puteti inmulti chiar voi din lastari. Nu e usor, dar daca veti intra pe forumul nostru o sa vedeti ca multi din noi au reusit.


Autori:
Oana Diana Vlad (text)
Cornelia Constantin (foto)

Page copy protected against web site content infringement by Copyscape

Ultima actualizare: 1 feb. 2010


Copierea materialelor din acest site sau din albume este strict interzisa.
Nerespectarea drepturilor de autor se pedepseste conform legii.